Mitől függ a szélvédő javítás ára 2021-ben?

A szélvédő javítás ára 2021-ben több tényezőtől függ. Nem lehet egy egységes árat meghatározni az autóüveg javításra, mert különböző sérülés típusokat különböztetünk meg a javítás során.
A különböző sérülésekhez más-más technológiát és anyagot használunk, illetve különböző azok időigénye és javítási kockázata. Mielőtt beszélhetnénk a szélvédő javítás áráról, előbb a következő dolgokat kell megértenünk.

- A szélvédő felépítése

Az első közúti forgalomban használt gépjárművek szélvédője síküvegből készült, de az autógyártók hamar felismerték, hogy ez a fajta üveg típus ütés vagy hirtelen hőmérsékletváltozás hatására apró szilánkokra törik, ami veszélyessé tette a közlekedést és gyakran a sofőr sérülését okozta.
Az 1900-as évek elején szerencsére feltalálták a több rétegű biztonsági üveget, ami sokkal ellenállóbb, strapabíróbb és biztonságosabb, mint a síküveg. A több rétegű biztonsági üveg néhány év alatt az egész világon elterjedt és a mai napig is ebből gyártják a forgalomban lévő gépjárművek szélvédőjének 99%-át.
Az általunk használt autók szélvédője 3 rétegű üvegből készül. Ezek a szélvédők tartalmaznak egy belső színtelen üveget egy külső színezett üveget és a kettő között egy biztonsági fóliát, ami baleset vagy kőfelverődés esetén nem engedi a szélvédőt apró darabokra, szilánkokra törni.
Kivétel ezek alól néhány veterán autó, amiket még síküveges szélvédőkkel szereltek.
Az autóinkban található szélvédő tehát több rétegű biztonsági üvegből készült, ami megvéd minket a mindennapokban, de ettől még üveg, ezért több fajta sérülés ki tud alakulni benne. A szélvédő javítás árát alapvetően a szélvédőben létrejött sérülés fajtája határozza meg.

- A sérülések fajtái:

A szélvédőben kialakult sérüléseknek több fajtája létezik, de ezek közül csak azok a hibák javíthatóak, amik a külső üvegben keletkeztek. A szélvédő javítás ára több dologtól függ, amiből az egyik, hogy a szélvédőben lévő sérülés javítása mekkora kockázattal jár. Az autóüvegben található hibákat csoportokra lehet bontani, amik a következők…

1. Kőfelverődés

A kőfelverődés a szélvédő sérülések egyik leggyakoribb fajtája, amiből különböző típusokat különböztetünk meg a szakmában. Minden kőfelverődés más és más kockázatot rejt magában, ezért a szélvédő javítás ára nem fix, mindig az adott sérüléstől függően változik.
Alapvetően 4 kavicsfelverődés típust különböztetünk meg. A kőfelverődés lehet…

- Repedés mentes

A repedés mentes kavicsfelverődés esetén a szélvédő javítás ára a legkedvezőbb, mert szinte nulla az esély arra, hogy a sérülés a javítás alatt tovább reped. A javítás kockázatmentesen elvégezhető.

- Kagylón belüli repedéses

Ebben az esetben a kőfelverődés kagylóján vagy körvonalán belül már egy vagy több mikro repedés keletkezett a szélvédőben, amik hordoznak magukban kockázatot. A szélvédő javítás ára közepesen magas, mert a kockázat növekszik.

- Kombinált repedéses

A kombinált kavicsfelverődésnél már a kagylón belül és kívül is létrejött egy vagy több mikro repedés, amik már nagy kockázatot jelentenek a javítás során. A már meglévő repedések bármikor tovább repedhetnek az üvegben lévő feszültség miatt, ezért a szélvédő javítás ára magas.

- Kagylón kívüli repedéses

Ezek az úgynevezett csillag vagy vonal alakú sérülések, amiknél nincs kagylója a kavicsfelverődésnek, mert a kő felcsapódása után csak repedések keletkeznek X,Y vagy I formában. Ezek a legveszélyesebb kőfelverődések, mert csak repedésekből állnak. A szélvédő javítás alatt ezek a sérülések bármikor elrepeszthetik a szélvédőt ezért a szélvédő javítás ára ennél a típusú sérülésnél a legmagasabb.

2. Repedés

A szélvédő repedés a legtöbb esetben az elhanyagolt kőfelverődésekből alakul ki. Amikor a kavics felpattan, megsérti a szélvédőt és levegőbuborék keletkezik a középső biztonsági fólia és a szélvédő külső része között, amit a lehető legrövidebb időn belül javítani kell.
A szélvédő képes együtt mozogni az autóval, de a kőfelverődés, amit nem javíttatnak meg időben és szakszerű módon elkezd elszennyeződni és megtelni folyadékkal. Az ilyen elhanyagolt sérülésekből a külső-belső hőmérsékletváltozás és az úthibák miatt alakul ki a legtöbb repedés a szélvédőben.
A repedések javíthatósága miatt fontos, hogy hol és milyen formában helyezkednek el a szélvédőben. Több típust különböztetünk meg a repedések fajtái közül. A repedés lehet…

- Nyitott csatornájú repedés

A nyitott csatornájú repedések közepes kockázatot hordoznak. Ezek a repedések V alakban nyitva vannak és feszültség van bennük. A feszültség csökkentése érdekében meg kell fúrni a repedés végét, majd fel kell tölteni a külső üvegben keletkezett repedést az erre a célra használatos repedés javító szerszám és a megfelelő sűrűségű gyanta segítségével.

- Zárt csatornájú repedés

Ez a típusú repedés alapesetben szoros, a csatornája zárt. A javítás megkezdése előtt ennek is meg kell fúrni a végét, majd ki kell nyitni V alakban, hogy a gyantát nyomással bele lehessen préselni. Ez a művelet kockázatos, mert belülről kell kifeszíteni a szélvédőt expanderek segítségével, ami alatt a már meglévő repedés egy pillanat alatt tovább repedhet.
Repedés javítás esetén nem számít, hogy a szélvédőben található repedés nyitott vagy zárt csatornájú, mert a szélvédő javítás ára repedés esetén mindig ugyan azon három tényezőtől függ, vagyis..
A repedés hosszától, a feszültség csökkentő fúrás darabszámától és attól, hogy a repedésben van e kőfelverődés vagy nincs.

3. Felületi sérülés

A felületi sérülés a szélvédő külső üvegének enyhe sérülése, mikor a felpattanó kavics csak az üveg felszínét sérti meg és kiszakít belőle egy apró darabot. Ez magára a szélvédőre nem veszélyes, de az ablaktörlő lapátok folyamatosan akadni fognak benne, amitől egy idő után csíkosra fogják törölni a szélvédőt majd tönkremennek.
A felületi sérülések javítása esetén kitakarítjuk a sérülést egy karbid fúróval és lezárjuk azt egy úgynevezett fedőgyantával. Ezt követően a javított sérülést egy karcmentes penge segítségével síkba hozzuk a szélvédővel majd felpolírozzuk azt.
Az elvégzett javítás után a felületi sérülés szinte láthatatlan lesz és nem fog akadni benne többet az ablaktörlő lapátja. A szélvédő javítás ára ennél a típusú sérülésnél a legalacsonyabb.

4. Karcok a szélvédőben

A szélvédőben gyakrabban keletkeznek karcolások, mint az oldalsó vagy a hátsó üvegben, mert ezek kevésbé vannak igénybe véve és anyagukban keményebb üvegből készültek, ezért nehezebben és ritkábban karcolódnak meg, mint a szélvédő.
Összekarcolhatja a szélvédőt a hibás vagy elhasználódott ablaktörlő lapát, a szakszerűtlen autómosás, a jégkaparó használata vagy a különböző apró állatok, mint például a nyest vagy a macska, amik előszeretettel másznak végig a teljes autón nem kímélve a fényezést és a szélvédőt sem.
A szélvédőben lévő karcolások polírozással eltüntethetők, de az eljárás nem minden esetben költséghatékony. Ha a karcolás olyan mély, hogy az ember körme beleakad, akkor már nem érdemes foglalkozni a javítással. A szélvédő javítás ára ennél a technológiánál magas, mert a javítás rendkívül idő és anyag igényes.
A szélvédő polírozását leginkább akkor érdemes elvégeztetni, ha az autónkban lévő szélvédő cseréje több százezres tétel vagy olyan autóról van szó, amihez csak nagyon drágán vagy egyáltalán nem lehet beszerezni szélvédőt, mint például egyes veterán autók.

- A szélvédő javítás ára

Láthatja, hogy a szélvédő javítás ára minden sérülés típus esetén más és más, hiszen az ár mindig az adott sérüléshez mérten kerül megállapításra.
Összességében viszont elmondható, hogy az árat befolyásoló tényezők a legtöbb sérülés estén a következők:
  • a sérülés fajtája
  • a sérülés javítási kockázata
  • a felhasznált anyag típusa és sűrűsége
  • a javításhoz felhasznált idő mennyisége
Pontosan megtudhatja az Ön szélvédő javítási költségét, ha az árak oldalra kattint és összehasonlítja a saját sérülését az oldal árlistájában szereplő sérülésekkel.

Végszó

Csapatunk a járvány idején sem hagy fel a munkával, továbbra is állunk Ügyfeleink rendelkezésére Pécs városában és annak környező településein is.
Ha megsérült a szélvédője vagy csak valamilyen kérdése lenne, esetleg segítségre van szüksége, akkor bátran keressen fel minket Facebookon, Emailben vagy telefonon.
Telefon: +36-20-615-6000
Baleset és kőfelverődés mentes utat kívánunk 2021-re is!

PARTNER OLDALAINK

Szélvédő Javítás Komló

JAVÍTÁS ELŐTT-UTÁN

KÖVESS MINKET

KÉRDEZZ BÁTRAN!

hol talál meg minket?

további érdekes cikkek a témában

INGYENES MOBIL KISZÁLLÁS

A szélvédő javítás ára cikk ingyenes kiszállás képe